Tuesday, January 31, 2012

kaku Aku

Kau takut pada bayang-bayang hitam diri kau, kau seksa aku.
kau tak hargai setiap apa yang aku lakukan untuk kau, kau fitnah aku.
kau tutup kesilapan diri kau, kau cari kesilapan aku.

Bukan sekali aku hadap..
tapi aku teruskan juga demi rasa cinta, kasih dan sayang,
dan kau.. tetap kau, kau tak berubah, kau tak sedar..
jangan bodohi aku lagi..

Jangan bercakap pasal maruah kalau kau sendiri tak tahu menghargai diri,
Jangan bercakap pasal harga diri kalau maruah kau serahkan pada siapa saja sesuka hati.

kau harus sedar,
kau patut sedar,
untuk diri kau sendiri.

Aku?
aku tahu menjaga diri,
biarkan aku.

39 comments:

  1. Salam....hanya ucapan sabar dan tabah mampu aku katakan dan sesungguhnya setiap apa yang terjadi itu pasti ada hikmah di sebaliknya.....dan kita sebagai manusia tidak terlepas dari melakukan kesilapan....dan sesungguhnya tidak salah untuk kita memberi peluang apatah lagi memaafkannya...kadang kala Allah menguji kita untuk melihat tahap kesabaran dalam diri setiap manusia...kita sebagai hambaNya tidak boleh berputus asa dan membiarkannya pergi begitu saja...mungkin dengan ujian ini baru kita sedar siapa diri kita yang sebenarnya..kerana manusia selalu lupa dan leka...
    dan kamu.....cubalah untuk memberi peluang dan sama-sama menuju ke arah kebaikan...kebaikan yang diredhai Allah....
    Dan aku...akan selalu medoakan yang terbaik untukmu...semoga kamu di lindungi dari rahmatNya...Amin.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku doakn moga Allah berikan jalan yg terbaik buatmu remy dn permudahkn segala urusan mu dlm menghadapi setiap ujian..

      Delete
  2. Dear Remy, whatever it is, I sincerely hope you two can still work it out. It's sad cos Im the biggest RITZ fan. Sebagai peminat, kami rasa termat sedih dan pilu to see Malaysia's best couple end this way. TIZ, pls, whoever it is, throw away all egos. Communicate atas dasar kasih sayang dan cinta. Every relationship has its storms, anda tak terkecuali. Insyallah, u two can work it out kalau cinta tu masih utuh. Everyone deserves another chance kalau ada kesilapan cos manusia tak sempurna. Tiz masih muda, tt's why certain things she does are stubbornly driven. U balance that in her. That's why we can see why u both are so perfect for each other REALLY. It's not just what we saw on TV. Whatever it is, we pray for the best tapi ni tetap ketentuan Allah. We are hopeful though ...... wassalam.

    ReplyDelete
  3. i feel like crying now...im a big fan of both of u..i dnt expect this coming..sedih :(
    kami disini sentiasa mendoakan kebahagiaan anda berdua..Amin Amin Amin...
    Keep Love Growing Through All The Ups And Downs..i know both of you can go thru all this..Amin

    so much love from Brunei..

    ReplyDelete
    Replies
    1. im also feel to crying now....i thoot everything going better...but after read his blog...OMG... hopefully x der benda yg buruk terjadi...marilah kita sama2 berdoa utk kebahagian RITZ...really luv them soooo much.......

      Delete
  4. why remy???why???setiap manusia melakukan kesilapan...today...totally RITZ fan semuanya risau psl perhubungan u with tiz....remy...buang la sikap ego kamu....jgn la bergaduh...cuba selesaikan msalh ni secara baik...jagn hanya menunding jari..mungkin ada hikmah disebaliknya...mungkin ALLAH mahu mnguji kamu....knp letak gmbr Alya kat u punya Instagram???adakah niat utk menjelouskn tiz????ohhh...come on remyyy...tu bukn caranya...remy...u sendiri ckp tiz msih muda...kamu yg bersikp matang perlu memahami keadaannya....tolongla....jgn la putuskn hubungan yg ALLAH temukn ni....mostly..kalo putus...RITZ fan sngt sedih..we all hope remy n tiz dpt selesaikn hubungan ni dgn segera..brfikir secara rasional....jgn hnya mementingkn diri n mengikut ego semata-mata...wasalam....

    ReplyDelete
  5. we don't know exactly what happened between them....Lets just pray for the best for them...god knows what is best for them...percaya kpd qada' dan qadar Allah...

    ReplyDelete
  6. pls remy.. kaum hawa dijadikan allah dr tulang rusuk adam yg bengkok...maka lenturlah ia sebaik2 nya...dgn lembut supaya tidak patah...jadikanlah ianya dekat dihati..sering didampingi & dingati.seandainya ianya jodoh kamu..maka peliharalah ia...

    ReplyDelete
  7. salam...terlalu puitis kata yg ditulis hingga tidak boleh ditafsir dgn mata yg melihat dan telinga yg mendengar. curahan hati penulis amat dalam. kesabaran dan ketabahan menuntut dlm mengharungi kehidupan dan kemaafan adalah sesuatu yang terindah...

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Assalamualaikum, Slmt tgh hari & Apa kabar En. Remy!! Lynne masih teringat lagi semasa kemunculan En. Remy di AJL 26... Memang Mantap!! Lynne doakan semoga Sukses dan gembira selalu serta berusaha dgn lebih kuat lagi pada masa2 akan datang! "ALL THE BEST; REMY ISHAK"..

      Delete
  10. Dear,we know, u know what's the best for you..org. lain boleh cakap berbagai..pendapat bermacam..but in the end u ur'self got to make the decison..cos, u know better..
    "Dan kami di sini,hanya mampu berdoa yg baik2 untuk kamu"..emi_jaafar..:)

    ReplyDelete
  11. ni hanya sekadar puisi atau luahan perasaan???

    ReplyDelete
  12. Solat Hajat & Istikharah.
    Minta petunjuk.
    Usaha & tawakal.

    Don`t despair and never loose hope.
    Allah is always by your side.
    Insya Allah you`ll find your way.

    Be strong!

    ReplyDelete
  13. WOW...SANGAT PUITIS....XKISAH LA LUAHAN HATI ATAW PUSI SEMATA MATA...BUT I LOVE THE WORDS...SANGAT PUITIS....

    ReplyDelete
  14. OK, Let's go back memory lane. NUR KASIH - PHENOMENON. What can I say ... after watching it, it makes me want to fall in love all over again. Everything abt the series is so beautiful. It gives you that jitters ..u know I started falling in love again with my hubby n I look at him with twinkles in my eyes each time. Amazing - such impact. But then I realise, I've seen so many Malay movies, dramas, but none whatsoever brought forward such powerful gandingan between the hero n the heroin. Till this day, I've yet to see such chemistry again but none has blown me away like Nur Kasih does. Hey, that's the two of you, remember. Anyway, I know the chemistry is there already right fm the start otherwise u two wouldn't have acted out the characters so well but u didn't hit it off right away. Along the way, u become friends. C'mon, Im sure the two of u can make it work. U both are like the Paul Newman/Joan Crawford, Angeline Jolie/Brad Pitt, and P.Ramlee/Saloma of the big screen. I know this is a matter of the heart, unless one of u has a change of heart, then I'm very sure u two can work it out. Remy u r a sensible person, very matured n pull together, I can see Tiz is rather unsure of herself standing next to u sometimes. I don't know .... maybe she needs more assurance from u or guidance, or whatever .. but pls, pls as a fan I would like to see the two of u get back together again maybe thru god's will insyallah. I pray for the both of u.

    ReplyDelete
  15. As'kum wrh..Blessing and Mercy of Allah swt upon you

    I second Lia Sakinah and Fazara..

    Remy, whatever faults/mistakes that Tiz commit, pleasa dear,.. remember this
    Wanita itu ciptaan Allah yg unik, ia diciptakan dari tulang rusuk yg bengkok..Yesss, they made mistakes, soooo many-maybe infinity-

    Kalau hendak diluruskan tulang yg bengkok itu, tidak boleh dengan kekerasan kerana ia hampir pasti akan patah..Dan jika dibiarkan, ia akan terus bengkok..

    Please, don't let it happen to our beloved Tizzy, she maybe needs your assistance and maturity to balance her in her unique way..We all know u can do this..

    Lastly, kami doakan Remy dan TizZaqyah menemui cinta sejati di atas redha dan rahmatNYA..
    Peminat RITZ pray for your unity forever, this life is too short to lose our soulmate. And love is not a thing that we can achieve, but it is the lifetime work that we commit..Our responsiblity is to bring the best in our significant others, it is our work and our sincerity..Be patient always, dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya allah... i feel to crying read your comment, betapa singkat masa yg ada untuk kita menyayangi mereka disekeling kita.."Tuhan tolong lembutkan hati dia
      Untuk terimaku seadanya
      Kerna ku tak sanggup
      Kerna ku tak mampu
      Hidup tanpa dia di sisiku"

      Delete
  16. Kisah Cinta memang sukar untuk dimengertikan. Bersabarlah. Allah memang menguji setiap hamba2Nya dengan pelbagai ujian. Kuatkan semangat, tajamkan minda, perbanyakkan berdoa. Insyaallah, Dia akan membantu kita mengecapi kebahagiaan dan keriangan yg kita cari.

    Mudah untuk kita mengharapkan orang yg kita sayang cinta dan kasih berubah kepada sesuatu yg baik. Tapi sukar utk melihat mereka berubah, berubah seperti yang kita harapkan.

    Apa2 pun, jangan patah semangat utk harapkan mereka berubah menjadi seseorang yg kita harapkan. Jgn putus harap. Allah sedia menjanjikan kebahagiaan buat hambaNya.
    Semoga Abg Remy & Tiz kekal bersama dan lupakan kisah yg lalu.

    All the Best!
    We always support u.

    Love,
    -FaNaQiLa-

    ReplyDelete
  17. Remy...bersabarlah seperti sabarnya Nabi Ayub A.S menghadapi musibah hidup...sesungguhnya Allah menguji kita dengan pelbagai cara dan redhalah dengan ujian yang menimpa...sesungguhnya setiap ujian itu jika dihadapi dengan penuh keredhaan dan ketakwaan akan memberikan hasil yang cukup manis untuk dinikmati...Insyaallah, serahkan hatimu kepada Allah, biar Dia yang menentukan hati siapa yang terbaik untukmu...Amin.

    ReplyDelete
  18. salam,,,ayat2 skrip untuk berlakon niiiii,,,,Remy kan suka buat gempakkk,,,mcm AJL tuuuu,,,ape2pun kitaorang sentiasa mendoakan kebahagian korang berdua,,,sedangkan lidah lagi tergigit,,,inikan pula?????he he;)

    ReplyDelete
  19. Kepada semua pembaca, drama Nurkasih mempamerkan sebuah cinta hebat antara Siti Aminah dan Adam Hassan. Tolong jgn terbawa-bawa watak tersebut ke dalam dunia realiti Remy Ishak.
    Setiap individu mempunyai batas masing-masing. Jika batas itu dilangkaui berkali-kali, adalah tidak adil bgnya utk menelan dan melupakannya begitu sahaja. Penipuan emosi boleh berlaku kerana kita bukan maksum. Jgn mengharapkan sesuatu yg mungkin bukan jalan terbaik bg seseorang. Oleh itu, pabila kita berdoa, doalah agar Tuhan mempermudahkan dan memberikan penyelesaian yg terbaik kerana hanya individu itu yg melaluinya, bukan kita.

    Btw, penghayatan karekter bukan terdorong atas rasa emosi terhadap seseorang atau situasi. Pada pendapat saya, ia bergantung kepada tahap kebagusan seseorang itu sebagai 'PE-LAKON'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. im sad if them not come back together... but still berdoa moga tuhan permudahkan segalanya...pasti ada saat2 indah yg mmpu dikenang kembali...mgkin terlalu besar kesilapan yg dilakukan..tetapi seandainya ia mampu utk berubah...maafkanlah ia...jgan dibiarkan dia terus hanyut...."benar kita bukan maksum...namun rasullullah jga memafkan hambanya walau sebesar mana kesalahn yg dilakukan..." seandainya masih ada sisa kasih,rindu&sayang.....bukalah hati mu....jgn biarkan ianya berlalu pergi....kami sentiasa berdoa dgn penuh harapan....amin.....

      luv RITZ forever...

      Delete
  20. hope everythings ok... we all are so worried :(

    ReplyDelete
  21. perghhh.. nanges baca ni.. hehe..

    kata2 yg penuh makna.. :)

    ReplyDelete
  22. mgkin apa yang terjadi mendewasakan kamu berdua. tiz masih muda, tp sy amat percaya dia amat menyanyangi anda. kata-kata maaf kadang2x dalam perhubungan cinta mmg xdpt diungkapkan. dek syg, kita sggup bersama dia. Berilah ruang dan masa untuk masing-masing memikirkan apa yang terbaik. Pergaduhan sepatutnya menjadi asam garam hubungan. saya tahu, anda amat2x cinta dan sygkan tiz. Anda marah tp kejap je. Harap kamu berdua will be okay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. im agree with u...klau tidak mybe mereka x mampu bertahan selama nie...setiap hubungan ada pasang surut nya... sedih i tgk tiz put "miss n missing " in insta pctre.. & now she just quite... hopefully jgn ada sesuatu yg buruk berlaku...im not talking because i terbawa2 with nur kasih drama...but im really luv both of them soo much...RITZ... forever...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Though not knowing Tiz directly in real life,

    Still can feel her passion and sadness here and then..May Allah unite you both sooner or later if she's your destiny since azali..aminn

    ReplyDelete
  25. panjang2 btol komen2..skali piker,cam nak bace,dua kali piker, giler panjang!! ape2 pon, my advice kecintaan terhadap manusia itu xkan berkekalan dan xkan berbaloi kalu nak dibandingkan dgn kecintaan terhadap Allah..so, if u lost anyone around u, u still got Allah, and He will be beside u forever..

    ReplyDelete
  26. Remy, jodoh itu rahsia Allah. Sekuat mana kita setia, sehebat mana kita merancang, selama mana kita menunggu, sekeras mana kita bersabar, sejujur mana kita menerima kekasih kita, jika Allah swt tidak menulis jodoh kita bersama kekasih kita, kita tetap tidak akan bersama dengannya. Somewhere in this world, there is one person who is perfect for you, jadi nya jgn too stress out bro! :)

    ReplyDelete
  27. for remy...kuatkn semangat....^_^

    ReplyDelete
  28. detailnye komen2 peminat semua...are we really know what happened to them?Just pray for the best...kalau hati rasa resah dan tidak yakin,ingatlah pada-Nya, InsyaAllah..moga diberikan ketenangan=)

    ReplyDelete
  29. salam remy....jgn patah semangat.u br nk naik....lupakan dulu perempuan....kekalkan prestasi yg ada n lepas tu u boleh dapat lagi yg terbaik......kehidupan kemasyuran akan musnah dgn 2 perkaara 1. lelaki @ perempuan 2. wang ringgit.....jgn hampa kan kami peminat2 u....kembali kepada tujuan asal u nk jadi pelakon plssss

    ReplyDelete
  30. hanya kamu yang tahu..Allah jua CINTA sebenar...saya suka kamu ^_^

    ReplyDelete