Tuesday, February 14, 2012

Nikmat Hidup

Rabu minggu lepas aku rasa sangat bosan, teramat bosan.
Berjalan, berkeliaran bagai saka tak bertuan dalam kota lumpur.
Tapi masih juga tetap rasa bosan.

Apa yang ada di Kota Lumpur pada hari-hari cuti aku?
tak ada apa-apa...

Hari berikutnya, Khamis..
pooommm!!!
aku dah berada di Jakarta, Indonesia.
Huh! macam ada pintu 'doraemon' je rasanya.

Aku memang selalu macam tu, suka merayau sorang-sorang bila rasa bosan.
kali ini perasaan bosan membawa aku pergi jauh ke Indonesia.
Sebelum ni aku pernah ke Thailand, Penang, perak, Pahang, Terengganu
dan Gunung Ledang.
Pergi seorang dengan pick-up truck aku,
pun sebab rasa bosan.

Jauh betul aku berjalan bila rasa bosan eh?
tapi itulah yang aku selalu buat, itulah cara aku menghadap rasa bosan aku.
Itulah aku.

Banyak benda dan perkara yang bagus aku boleh dapat bila setiap kali aku buat kerja gila macam tu.
Macam-macam pengalaman aku hadap di tempat orang.
Bagus untuk pelajaran hidup.

Perjalanan aku bukan setakat melihat permandangan dan tempat orang semata.
Perjalanan aku adalah memahami tentang sifat kehidupan, dan masyarakat.

Kita akan lebih menghargai apa yang kita ada pada masa sekarang bila kita kerap melihat dan menghadap kepayahan.
Hanya itu yang selalu buat kita menghargai setiap saat, setiap minit dan setiap jam yang berlalu.

32 comments:

  1. Bro, share laa gambar-gambar kat jakarta...

    ReplyDelete
  2. Oh, pttla senyap beberapa hari dan ketika. Hinggalah abg remy tweet, ada di Jakarta! Bosan memang bosan tapi bagus jugak sekali sekala. Even bosan. Dapat rehatkan minda seketika daripada memikirkan rutin seharian di Kota Lumpur.

    Sambil2 amik pengajaran, pelajaran bole muhasabah diri jugak! Betul2. Kita akan lebih menghargai apa yg kita ada dan masa.

    Abg Remy ni sgt unik la. Unik sgt!

    p/s: jgn lupa share pic2 di Jakarta. the best caption ya!~

    ReplyDelete
  3. Lain kali jgn g sensorg..bahaya..mana la tau takut kena kidnap..haha..

    ReplyDelete
  4. hargailah setiap nikmat hidup yang kita rasai :D

    ReplyDelete
  5. apa kata kalau bosan buat xtvt ngan fans abg remy! sesuai sangat kan! hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2! aktiviti riadah dgn fans...menarik. yg simple2 pun ok je.

      Delete
  6. Ye la,bagusla pergi jalan sorang- sorang gitu...lihat betapa agungnya kebesaran Allah...i like that way,awesome..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...

    Slmt mlm En. Remy; semoga malam ini tidur anda lebih lena setelah menghilangkan rasa kebosanan selama beberapa hari ini di Kota Jakarta. pasti ianya suatu tempat yg menarik kan.! Selama beberapa hari ini blog En. Remy senyap aje tanpa tulisan terbaru.. Rindu rasanya ingin membaca tulisan & karya puitis En. Remy. Tahun ini ada xtvt bersama RIFC tak? Lynne ingin sekali menyertainya & bertemu dgn En. Remy secara dekat!

    ReplyDelete
  8. Good Luck & All the best 2 my Fav. ActoR;!!!
    4 EveR.. Nite!!

    ReplyDelete
  9. semoga kebahagiaan sentiasa mengiringi..

    ReplyDelete
  10. salaam,
    come across your blog accidentally and saya rasa kamu punya bakat menulis. keep up the good work.

    Saya bukan penonton tegar drama/film melayu, maka saya tak pasti sgt kamu siapa,tapi bila tgk clip alyah, baru tau ni en.Remy.

    not to late to welcome you to the blogging world., and selamat memajukan industri film tanah air.

    cheers and have a great week ahead.

    regards~ nad.s

    ReplyDelete
  11. i likee~hehe bosan bole jln2 xpa gok..kami bosan teperukkkgak kt umah ni.. ^___^

    ReplyDelete
  12. i think i saw you dekat pavi that day but tak sure la pulak betul atau tak.dressed in all black ;)

    ReplyDelete
  13. Bagus kalau selalu berjalan nih, bukan sekadar berjalan kosong tapi kita dalam waktu yang sama menimba pengalaman demi membaiki diri ke arah kebaikan dan mensyukuri apa yang Allah berikan kepada kita. En. Remy ni bosan bermakna nih........ kukuhkan iman, kuatkan semangat, buang jauh2 sikap ego tu, insyaallah hidup ini aman damai. May Allah bless you. Suka membaca kan, pergi la cari buku 'The Power Of Positive Thinking' to boost yourself and 'Men Are From Mars, Women Are From Venus' to better understand the basic principle of relationship & communication. Bila lah leh nak jumpa En. Remy kita ni yek...

    ReplyDelete
  14. patut la senyap je blog nie...hurm....xreti nk comment sgt...tp mmg besh la bace semua post "DAK' AMAT"...tgk pic...nmpak tenang...nti upload la pic kt jakarta plak ye...

    ReplyDelete
  15. sebab tu la remy ishak pelakon agung..yang berkarektor..berkarisma. rupanya selalu memerhati dan menghayati kerenah realiti kehidupan manusia.Teruskan berkarya..menulis.. dan saya harap penglibatan Remy dalam bidang lakonan benar2 akan memberikan impak seperti pelakon2 lama dulu spt Nordin Ahmad, Jins Shamsudin, Aziz Jaafar yg sehingga kini lakonan mereka masih segar diingatan. Melihat tulisan2 dan gambar2 yg dipostkan di blog ini, Remy Ishak memang seorang yang berjiwa seni dan sarat dengan nilai kemelayuan yg tinggi! Kini kita ada waris Hang Jebat.. dari Masjid Tanah ,Melaka.

    ReplyDelete
  16. bestnya bila bosan terus zassssss pergi jenjalan.

    ReplyDelete
  17. salam en.remy,
    share la gambar2 yg cantik2 di jakarta:)

    ReplyDelete
  18. yeah, sometime we need to take a breath when we're in boring mood ritez...makna kata bila dah jalan jauh2 tue dah xbosan la kan..hehe..jalan2 hilang bosan..weeee~

    ReplyDelete
  19. salam bro..penulisan yg bagus..nice blog

    ReplyDelete
  20. Salam..

    Sebelum membaca blog ni, hanya mengenali Remy sebagai pelakon yang punya peminat tersendiri. Membaca blog ini memberi persepsi berbeza pasal Remy. Anyway, siapa pun kita, kita tetap punya cerita dan rase yg hanya kite sndri yang kenal dan tahu.

    Semoga dipermudahkan dalam ape jua seperti yang kehendakiNYA. Salam Ukhwah ~

    ReplyDelete
  21. ramai sungguh yg memuji & memuja anda.....semoga tdk tenggelam dgn puji-pujian...kerana itulah senjata yg mampu membunuh anda...bila melihat terlalu ramai fans anda yg terlalu taksub...tersa ianya suatu beban yg berat...hiiduplah dgn penuh kejujuran...syukurilah atas nikmatnya....

    ReplyDelete
  22. baguslah, sesekali kita kena memang kena nengok kehidupan orang lain, barulah kita tau menghargai diri dan hidup kita.

    ReplyDelete
  23. woot woot jakarta..lain kali bawa saya..i love travelling..

    ReplyDelete
  24. Baca blog ni baru tahu sahsiah diri sebenar Remy Ishak, very humble, nice blog keep on updating

    ReplyDelete
  25. Seriously KL membosankan yeah? Hmmm, jarang juga turun sana. Anyway, Indonesia memang best, yang tak syioknyer..."macet" sana sini. Tapi, banyak kita boleh pelajari dari kehidupan orang sana :) Hope you had fun di sana.

    ReplyDelete
  26. REMY NI PELIK....TAPI I SUKE...SASTERA SGT YER

    ReplyDelete
  27. Keep up the good work Mimie. Don't neglect your passion. Remember what i've always told you.

    ReplyDelete
  28. salam .. en.remy... tody my first time bkk ur blog... u had smthng tht other persn xd... smthng tht org dilua mahukan...
    tp kn.. tuk kali nie sy tgerak tuk komen somethng.. dlu.. dlm hdp sy, sy sll ckp.. bosan bosan dan bosan.. even i make somthng pun..xthu lah..mmg tabiat mlt nie xlps dr bckp bosan... my mom alwys nsht.. xbaek ckp cm tu sll.. kerna hdp xkn bosan wlau dmne kite brade.., cume kite yg buat perasaan itu dtg.. mom alwys say tht if u remmbr alwys yg ats... insyaallh ... ya ats sll dhati kita..kita xkn cpt rase sunyi.. rase bosan dll.. sbb hati kite dh di isi,, tp wktu tu xpk pnjng..,, but one day..1 thng happn.. bnde tht i wont forgt in my life.. dr situ sy sedr byk bnde.. jiwa terisi.. tenng sngt.. alhmdullh.. rs bosan pun jrng sy rs.. wlau .. erm.. .. btw.. wish evrythng fine.. btw slm persahabatn dr sy ...
    n awak thu.. berjalan..merantau.. melancong.. ad byk jugk kebaikan..

    ReplyDelete
  29. salam satu persahabatan,,hai abg remy,apakabar?aku scott dari pekan ranau sabah..peace,,harap kita jadi bersahabat,,boleh...bertemankan bosan,,itu dia cara hidup kita,,semuanya apa yang berlaku,kita tak lepas dari sunyi,,hati dan minda...apa jua yang kita lakuan,,mungkin ada niat,janji kita bersyukur,nikmat hidup kita ada pilihan,,,abg remy,,,bro,,aku salut pada kau,,bosan kau tak anggap macam musuh,,semuanya kau terjah,,kau terokai alam semesta,,kau belajar erti kebebasan dan kesabaran..yang best kau tak buat kerja gila,terbaekkkkk bro....aku hormat pada kau,bro,,aku tahu kau tetap cool,,nampak pada air muka,,ada cerita yang tersembunyi...bro,,bila kau rasa macam nak bosan.mailah ke sabah,,ada tempat yang yang unik dan menarik,,macam kelip-kelip,,,aku doakan semoga kau susces bro,,insahallh

    ReplyDelete
  30. Salam...
    Abg mai Perak jalan mana ja?

    ReplyDelete